Roermond 2012 - Gene Eggen Foundation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Roermond 2012

Exposities

Expositie Gène Eggen in kathedraal
2012-06-26. De expositie is verlengd t/m eind september 2012


Tot en met eind juli zijn in de kathedraal zestien werken te zien van de Limburgse kunstenaar Gène Eggen (1921 - 2000). De tentoonstelling, samengesteld door diens zoon Coen, bestaat uit verschillende stijlen uit een periode van ruim veertig jaar.  

Gène Eggen werd geboren in april 1921 in Ulestraten, het dorp waar hij in februari 2000 ook overleed. Hij was tekenaar, schilder, monumentaal vormgever, graficus en beeldhouwer. Hij studeerde aan de Rijksacademie voor beeldende Kunsten in Amsterdam (1943). Grote leermeester was professor Heinrich Campendonk. Karel Appel, Corneille en Pieter Defesche waren jaargenoten van Gène. Na zijn studie aan de academie kwam hij weer terug naar Ulestraten waar hij zijn omvangrijke werk creëerde.

Gène Eggen wordt in brede kring gezien als een religieus kunstenaar. Volgens zijn zoon was hij een gelovig man zonder daarbij zijn kritische instelling los te laten. Geloof, religie was voor hem een onderdeel van het dagelijkse leven, of, anders gezegd, de verhalen en gebeurtenissen zoals ze in de bijbel verwoord zijn voltrokken zich nog dagelijks in de wereld om hem heen, zij het in een actuele vorm. Op die manier was de bijbel voor hem een actueel boek. Hoewel hij menig verhaal uit de bijbel weergaf in zijn werk, met in de titel de vermelding van de naam van de betrokkenen, stond zo’n verhaal voor hem meteen ook voor de wereld nu. Bovendien voegde hij elementen uit diverse verhalen samen om ze met hun universele waarden een nieuw en eigentijds verhaal te laten vertellen. Daarbij koos hij dan niet voor een traditionele verbeelding maar plaatste het geheel in de actualiteit. Bijzonder fraai komt dit tot uiting in de vele kruiswegen die Eggen maakte, met als absoluut hoogtepunt de kruisweg die hij in samenspraak met toenmalig bisschop Gijsen van Roermond maakte voor de kapel van het Roermondse Bisschopshuis. Die kruisweg begint bij Adam en Eva en volgt vervolgens een lijn die, ook beeldend, volstrekt afwijkt van elke bekende kruisweg. Volgens zoon Coen had Gène Eggen uitgesproken opvattingen over de liturgie, "met een eigen kritische verantwoordelijkheid, zonder knieval voor dogma’s en tegelijkertijd soms ook met de nodige humor. Bijgevolg kon de grens tussen religieus en profaan werk heel diffuus zijn."

Op de expositie zijn twee beelden uit buxushout te zien, olieverfschilderijen op doek, linosnedes, gouaches en aquarellen, die allemaal tezamen de veelzijdigheid van de Limburgse kunstenaar naar voren brengen. De tentoonstelling is tot en met eind juli te zien tijdens de openstellinguren van de kathedraal: dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur (op maandagen gesloten). Kerk en expositie zijn vrij toegankelijk.

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu