Venlo 2012 - Gene Eggen Foundation

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Venlo 2012

Exposities

Gène Eggen (1921-2000), Intieme Collectiepresentatie
Limburgs Museum Venlo


5 april t/m 2 september 2012

Gène Eggen (1921-2000) uit Ulestraten was een begaafd en ongelooflijk productief kunstenaar. Naar verluidt liet hij dertigduizend werken na. Hij was actief als schilder, graficus, beeldhouwer en monumentaal vormgever. Vanaf 5 april tot en met 2 september laat het Limburgs Museum Venlo een kleine, representatieve selectie zien uit zijn oeuvre. De intieme presentatie van ongeveer vijftien werken geeft een mooi beeld van de ontwikkeling en veelzijdigheid van de kunstenaar.

Gène Eggen werd in 1943 toegelaten tot de prestigieuze Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Na een onderbreking in de laatste periode van de oorlog studeerde hij in 1948 af als schilder/graficus en monumentaal kunstenaar. Jaargenoten waren Corneille, Karel Appel en Pieter Defesche. Zijn belangrijkste leermeester aan de academie was de Rijnlander Heinrich Campendonk, die in de jaren dertig was uitgeweken uit Duitsland. Hij adviseerde Eggen om terug te keren naar zijn geboorteplaats Ulestraten, omdat hij juist in de dorpse beslotenheid de wereld in al zijn aspecten zou kunnen vinden.

In zijn ouderlijke woning werkte Eggen tot aan zijn dood aan een alsmaar uitdijend oeuvre: in de week voor zijn overlijden zette hij nog acht lino’s op. In de loop van de tijd werden honderden opdrachten voor kunst in de openbare ruimte verwezenlijkt. In het begin van zijn carrière was de katholieke kerk een belangrijke opdrachtgever. Daarnaast maakte hij veel vrij werk. Gène Eggen was een geëngageerd kunstenaar, in die zin dat hij betrokken was bij zijn medemens. Een diepe vorm van religiositeit, waaraan hij een eigen, ondogmatische invulling gaf, speelde er een rol in.

Het Limburgs Museum heeft in het verleden van de kunstenaar zelf werk aangekocht en geschonken gekregen. Van de stichting die de nalatenschap beheert, werden werken in bruikleen genomen. Met steun van de stichting Vrienden van het Limburgs Museum zijn onlangs enkele van deze bruiklenen aangekocht.

Bezoek het Limburgs Museum Venlo

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu